HTML

látogató számláló

Friss kommentok

  • Ziebi: Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ... (2013.08.18. 20:15) az amerikaiak KEDVESEK
  • M+M: molly: Szia Ditke, köszönöm a tanácsot, ha lehet és adsz egy e-mail címet, kérdeznék még pár dolgot, ha... (2011.09.21. 00:04) extrém időjárás vol. 3.
  • isolde: Ó, én is nagyon szeretem őket, Amszterdamban voltam pár éve koncerten, nagyon jók élőben (is). (2011.06.25. 19:22) The sprawl
  • Zs. Orsi: beirtam az alberletkeresest a blogomba. ha van idod nezd meg. hatha segit nektek is a jovoben... ... (2011.06.12. 19:06) Feljegyzések az Old Spanish Trail-ről
  • Hella1975: A throw-val már itt a UK-ben is találkoztam. :) (2011.04.30. 22:57) Furcsa amerikai nyelv c. rovatunk

Linkblog

2010.09.26. 08:27 M+M: marci

This is Houston!

Mikor este 11 után kiléptünk a repülőtérről, mellbevágott minket a megdöbbentően párás, sűrű meleg. A hőmérséklet 30 fok felett volt, de a páratartalom sokat rontott a helyzeten.

Azóta körülbelül ugyanez a helyzet. Houston éghaljata szubtrópusi, évente átlagosan 99 napon van 32 fok felett a hőmérséklet, a páratartalom nem ritkán 90% fölötti. Ennek megfelelően majdnem elképzelhetetlen az élet légkondicionálás nélkül, bár tény, hogy éltek itt emberek a légkondi feltalálása előtt is (nehéz elhinni). Houston büszkén hirdeti magáról, hogy a "leglégkondicionáltabb" hely a Földön; 1980-ban, harminc éve a háztartások 95 százalékában volt légkondi. Ha AC nélküli kocsit szeretne venni az ember, speciális rendelést kell leadnia hozzá (mondjuk szerintem öngyilkosság). Az "arany oldalakban" 36 oldalon át nyúlik a légkondicionálással kapcsolatos cégek listája, míg a templomok csupán 19 oldalt foglalnak el. Ez állítólag azért van így, mert a houstoniak már így is jól tudják, milyen a pokol: egy augusztusi délután légkondi nélkül. A standard reakció arra, ha valaki nem idevalósi megjegyzi, hogy milyen meleg van: "This is Houston!".

Következésképp embereket a legtöbb helyen nem nagyon lehet látni az utcán, igaz, sok helyen járda sincs. Az európai városképet és utcafogalmat itt el kell felejteni (erről később bővebben, képekkel). Van, aki szerint ez az izoláció hozzájárul a gyilkosságok magas számához.

Mindenki azt mondja, októbertől végre hűvösebb lesz. A tél elvileg kellemes, januárban, mikor itt voltam, elég volt egy könnyű pulóver. A hó meglehetősen ritka, tavaly decemberben történt először, hogy két egymás utáni nap esett.

Az éghajlattal és a földrajzi elhelyezkedéssel együtt járnak a hurrikánok és a tornádók is. A hivatalos hurrikánszezon június 1-től november 30-ig tart, de a legtöbb augusztus és október között érkezik. A legutóbbi, Ike névre hallgató hurrikán 2008-ban 112 áldozatot szedett az USA területén és a valaha volt legnagyobb amerikai kereső- és mentőakciót eredményezte. A várost nem kapta teljesen telibe, de több épület megrongálódott és óriási áramkimaradások voltak.

Ezt így olvasva (és leírva is) távolinak tűnik a dolog, de mondjuk nekem a bankban az ügyintéző azzal érvelt az elektronikus banki átutalás mellett, hogy aszongya, ha hurrikán van, és a postás nem tudja kivinni a csekket a levelesládába, akkor is a számlámra kerül a pénz.* Autókeresés közben pedig kiderült, valós veszélyt jelent, hogy az illető járműt egyszer már elöntötte a víz (flooded).

* Igen-igen, nagyon furcsa, hogy a világ vezető nagyhatalma kézzel írt vagy nyomtatott papírfecnikkel szeret operálni még ma is, erről később bővebben.

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás mindennapok


A bejegyzés trackback címe:

https://houstory.blog.hu/api/trackback/id/tr412323678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása