HTML

látogató számláló

Friss kommentok

  • Ziebi: Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ... (2013.08.18. 20:15) az amerikaiak KEDVESEK
  • M+M: molly: Szia Ditke, köszönöm a tanácsot, ha lehet és adsz egy e-mail címet, kérdeznék még pár dolgot, ha... (2011.09.21. 00:04) extrém időjárás vol. 3.
  • isolde: Ó, én is nagyon szeretem őket, Amszterdamban voltam pár éve koncerten, nagyon jók élőben (is). (2011.06.25. 19:22) The sprawl
  • Zs. Orsi: beirtam az alberletkeresest a blogomba. ha van idod nezd meg. hatha segit nektek is a jovoben... ... (2011.06.12. 19:06) Feljegyzések az Old Spanish Trail-ről
  • Hella1975: A throw-val már itt a UK-ben is találkoztam. :) (2011.04.30. 22:57) Furcsa amerikai nyelv c. rovatunk

Linkblog

2010.11.27. 07:58 M+M: marci

Hálaadás, Fekete Péntek

Az amerikai filmekből az ember tudja, hogy van nekik valamiféle fura ünnepük, amikor összegyűlik a nagy család hogy egybesült pulykát egyenek és hálát adjanak valamiért valakinek. Nemcsak Léna és Marcika, de mi is most láttunk ilyet először közelről.

A hálaadás - Thanksgiving - lényegében a majdnem mindenhol meglévő aratási ünnep hagyományát folytatja. Bár az Újvilágban ünnepelték már máshol korábban, a modern hálaadás (a hagyomány és a legtöbb amerikai szerint) az 1621-ben, Plymouthban (Massachussets) tartott bulira vezethető vissza, amikoris 53 "bevándorló" és 90 indián együtt ünnepelte az újonnan érkezettek első aratását. A wampanoag indiánok megtanították a bevándorlókat halászni, kukoricát termeszteni, és adtak nekik élelmet, megmentve ezzel őket az éhezéstől az első kemény télen. Ez a társaság egyébként az eredeti 13 kolónia egyike, akikből később létrejött az Egyesült Államok.

Abraham Lincoln 1863-ban, a polgárháború közepén nyilvánította nemzeti ünnepnek a hálaadást, aminek az időpontját november utolsó csütörtökjére helyezte. Ez így is maradt egészen 1939-ig, amikor novemberben négy csütörtök is volt. Roosevelt elnök gondolt egy merészet, és azt mondta, legyen a hálaadás a negyediken, azaz az utolsó előttin ("Franksgiving"). Az ország nyilván két részre szakadt, 23 állam elfogadta, 22 nem, néhány, köztük Texas pedig nem tudta eldönteni, úgyhogy trükkösen kétszer is szünnapot tartott. 1942 óta november negyedik, de nem feltétlenül utolsó csütörtökjén van Thanksgiving.

Vannak, akik szerint az egész arra jó, hogy tisztára mossa az őslakosok elnyomását és kiirtását, és vannak indián közösségek, amelyek ellen-hálaadást ülnek megemlékezvén a lemészárolt ősökről.

Országszerte 280 millió pulykát adnak el ilyenkor, melyek átlagosan 15 fontot (6.8kg) nyomnak. Ezt nem tudom, ki mérte meg, de így van és kész.

Minket az itteni barátunk, jótevőnk, második anyánk stb., Anikó hívott meg vacsorára. (Anikó iszonyú kedves, rengeteg dologban segített már nekünk, például kaptunk tőle kölcsön és örökbe egy csomó terhes- és babaruhát, bútort, babahintát és hasonlókat.) A hagyományos ételek került az asztalra: pulyka (nyilván), stuffing, áfonyaszósz, édeskrumpli (ami tényleg édes és többek között marshmallow és ananász felhasználásával készül), "kukoricakenyér", párolt zöldségek. A babáknak ez volt az első vendégségük, és hát egyelőre ez úgy megy, hogy az ott töltött idő nagy részét etetéssel és altatással töltöttük és csak kicsit tudtunk szocializálódni a többi vendéggel. De azért gyorsan elmagyaráztattam magamnak az amerikai foci fő szabályait, így már sokkal értelmesebbnek tűnik, amit a TV-ben látok néha.

Fekete Péntek A Hálaadást követő péntek a Black Friday, ami a legtöbb embernek munkaszüneti nap és a karácsonyi vásárlószezon kezdete, ez az év legforgalmasabb napja a vásárlók számát tekintve. A boltok kivételes akciókal és árleszállításokkal csalogatják a népet, sok nagy üzlet már hajnali 5-kor, vagy akár éjfélkor kinyit, sőt idén volt, amelyik már csütörtök este 10-kor kinyitott. Persze óriási sorok kígyóznak már órákkal a nyitás előtt, ami ha belegondolunk, elég beteg dolog, hiszen még a pulykát kéne rágcsálniuk a derék amerikaiaknak, ahelyett, hogy TV-kért futnak versenyt. Nem vicc, van, hogy csak néhány darab van az akciós termékből, és az emberek egymást taposva rohannak, hogy a többiek előtt kaparinthassák meg őket. 2008-ban egy áruházi dolgozó meghalt, mikor a tömeg betörte az üvegajtókat (Walmart, remélem, mindenki látta a vonatkozó South Park epizódot), egy játékboltban pedig egy vitának két emberéletet követelő lövöldözés vetett véget. Mi nem keltünk fel hajnali négykor, hogy Magnummal a zsebben fussunk babacuccokat vásárolni, helyette inkább itthon maradtunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai mindennapok furcsaságok vadkapitalizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://houstory.blog.hu/api/trackback/id/tr52476153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása