HTML

látogató számláló

Friss kommentok

  • Ziebi: Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ... (2013.08.18. 20:15) az amerikaiak KEDVESEK
  • M+M: molly: Szia Ditke, köszönöm a tanácsot, ha lehet és adsz egy e-mail címet, kérdeznék még pár dolgot, ha... (2011.09.21. 00:04) extrém időjárás vol. 3.
  • isolde: Ó, én is nagyon szeretem őket, Amszterdamban voltam pár éve koncerten, nagyon jók élőben (is). (2011.06.25. 19:22) The sprawl
  • Zs. Orsi: beirtam az alberletkeresest a blogomba. ha van idod nezd meg. hatha segit nektek is a jovoben... ... (2011.06.12. 19:06) Feljegyzések az Old Spanish Trail-ről
  • Hella1975: A throw-val már itt a UK-ben is találkoztam. :) (2011.04.30. 22:57) Furcsa amerikai nyelv c. rovatunk

Linkblog

2011.04.30. 21:02 M+M: marci

Csillagászati összegek: egészségbiztosítás, avagy mennyibe kerül egy szülés az USA-ban?

[Az alábbiak maradéktalan átéléséhez érdemes észben tartani, hogy 1 USD mai árfolyamon 178Ft-nak felel meg.]

Jó régen írtunk utoljára, akkor épp fagyott, mostanában 30 fok körüli a hőmérséklet, és sajnos egyre gyakrabban lehet érezni azt a bizonyos párás, fülledt meleget.

Nagyjából az érkezésünk óta akartam írni a biztosítási rendszerről, de sajnos nincs időm/energiám alaposan utánanézni a dolgoknak. Azért egy-két érdekes részletet megpróbálok megosztani.

Amerikában alapvetően nincs társadalombiztosítás, mindenkinek szerződnie kell egy privát biztosítóval és fizetnie kell a biztosítási díjat, amit "premiumnak" hívnak - ez nem valamiféle jutalom, mint ahogy a szó sugallná, ellenkezőleg, ezt kell havonta fizetni. Amit cserébe kapsz, az a benefits.

Ez persze nem a teljes igazság, van két nagy program is, ami kicsit a társadalombiztosításra hasonlít. A Medicare a 65 év feletti nyugdíjasok (vagy 65 év alatti bizonyos betegségben szenvedők) ellátását segíti, anyagi helyzettől függetlenül, és teljesen szövetségi (federal) szinten működik. A munkáltatók és az alkalmazottak fele-fele arányban járulnak hozzá, minden fizetés (paycheck) 1.45+1.45=2.9%-ával. A rendszer támadói szerint ez borzasztó dolog, és szocializmushoz vezet, összeegyeztethetetlen az amerikai individualizmussal, az ám. Az alacsony jövedelműek biztosításáról a Medicaid nevű program gondoskodik, de a szegénység egyedül nem elegendő ahhoz, hogy az ember részt vehessen benne, nem árt például, ha terhes, vak stb. Ezt a programot a szövetség és az államok kb. fele-fele arányban finanszírozzák.

Mi egyik kategóriába sem esünk bele, azaz fizetnünk kell a biztosítást az egész család után, de szerencsére a munkáltató ebben általában sokat segít. Az egyetem szerződésben áll egy nagy biztosítóval, amelynek különböző csomagjai (plan) küzül lehet választani. Ezek különbözhetnek abban például, hogy elmehet-e az ember közvetlenül egy specialistához, vagy a "háziorvosának" (PCP=Primary Care Physician) kell beutalni mindenhova, de persze abban is, hogy mennyi pénzért milyen szolgáltatást kap, azaz milyen esetben mennyit fizet a biztosító, és mennyit kell saját zsebből állni (copay). Az is lehetséges, hogy a biztosító csak azután lép be a képbe, miután kifizettünk egy bizonyos összeget (deductible) az adott évben. Továbbá a biztosító hálózatába tartozó orvosoknál kevesebbet kell nekünk fizetni, mint más orvosnál, sőt esetleg csak ilyen orvoshoz mehetünk. (Gondolom, egy adott orvos pedig sok különböző biztosítóval áll kapcsolatban.)

Ha csak magam után fizetném a biztosítást, az havi 429$-ba kerülne, de ebből az egyetem kifizet 361 dollárt. Egész családra már rosszabb a helyzet, az 1329 dollárból nekem 440-et kell befizetnem havonta, ezt levonják a fizetésből, amit egyébként kéthetente kapok (ez elég kellemes, mármint a két hét).

De most jönnek a viccesebb számok. A gyerekek havi orvosi vizsgálata kb. 200 dollárba kerül (papíron), ebből a biztosító kifizet mondjuk 150$-t az orvosnak, nekünk 25$-t kell perkálnunk minden látogatáskor. A figyelmesebbek észrevehették, hogy a 150+25 nem adja ki a 200-at, mintha valami nem stimmelne. A helyzet az, hogy az a 200 dollár egy nominális öszeg, és a biztosító szinte soha nem fizeti ki a teljes összeget. (Ha nem lenne biztosításunk, állítólag nekünk ki kéne, ezt nem tudom biztosan.) De érdemes belegondolni, hogy az orvos minden beteg után kap párszáz dollárt a biztosítótól. Nem látom át, de nekem úgy tűnik, hogy lényegében a biztosító fizeti az orvosokat.

De vannak ám látványosabb összegek is. A nőgyógyász a szülésért 4150 dollárt számláz ki, ehhez mi szerényen hozzájárulunk 140 dollárral, 1660$-t a biztosító fizet ki. A fennmaradó fiktív 2410$ felszívódik egy logikai buborékban. A kórház szerint az ikrek születése összesen nagyjából 200.000 dollárba (!) kerül, de a biztosítótól csak kb. 60.000 dollárt kapnak, nekünk egy baráti 250 dolláros copayt kellett fizetnünk. Ha nem lenne biztosításunk, bele se merek gondolni, mennyi lenne a számla. A vicc kedvéért váltsuk át: a 4150$ az 740 ezer Ft, a 200.000$ pedig 35 millió Ft - ennek az összegnek remélem, semmi valós értelme nincsen. Ja, nem is beszélve az intenzív osztályról, amelynek a nominális napi díja a két gyerek után 845$, plusz 1850$ a látogató gyerekorvosnak, amit kivételesen egészében megkap a biztosítótól (nekünk szerencsére semmit nem kellett ehhez hozzáadni). Lehet, hogy gyerekorvosnak kellett volna menni?

Ezek után talán jobban érthetőek az amerikai filmekben látható jelenetek, amikor az orvosok vagy a betegek amiatt paráznak, hogy valakinek nincs Biztosítása.

 

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai kórház mindennapok biztosítás vadkapitalizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://houstory.blog.hu/api/trackback/id/tr902867771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása