HTML

látogató számláló

Friss kommentok

  • Ziebi: Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ... (2013.08.18. 20:15) az amerikaiak KEDVESEK
  • M+M: molly: Szia Ditke, köszönöm a tanácsot, ha lehet és adsz egy e-mail címet, kérdeznék még pár dolgot, ha... (2011.09.21. 00:04) extrém időjárás vol. 3.
  • isolde: Ó, én is nagyon szeretem őket, Amszterdamban voltam pár éve koncerten, nagyon jók élőben (is). (2011.06.25. 19:22) The sprawl
  • Zs. Orsi: beirtam az alberletkeresest a blogomba. ha van idod nezd meg. hatha segit nektek is a jovoben... ... (2011.06.12. 19:06) Feljegyzések az Old Spanish Trail-ről
  • Hella1975: A throw-val már itt a UK-ben is találkoztam. :) (2011.04.30. 22:57) Furcsa amerikai nyelv c. rovatunk

Linkblog

2010.12.05. 20:02 M+M: marci

Ez nem egy város

Már az érkezésünk óta tervezzük, hogy írunk az elképesztő városképről, jó sok fotóval dokumentálva, de mindig csak halogattuk, nincs elég fénykép, nincs idő a babák miatt stb. Úgy döntöttem, ez annyira érdekes és furcsa, hogy több bejegyzés is szólhat erről, fogunk még képeket is feltölteni, miért ne kezdhetnénk el akár most.

Nézzük a méreteket. A "Houston Statisztikai Terület" 32312 négyzetkilométer, azaz nagyobb, mint Magyarország területének a harmada. A tulajdonképpeni City of Houston 1642 négyzetkilométerrel háromszor akkora, mint Budapest. A városban 2.3 millióan laknak, ez meglepő módon elég ahhoz, hogy a negyedik legnépesebb amerikai város legyen New York, Los Angeles és Chicago után. Az agglomerációban 5.9 millióan laknak.

De a Budapesthez hasonló méretű város még nyomokban sem emlékeztet Budapestre, se bármelyik európai városra. Egy barátom még otthon figyelmeztetett, hogy két európai értelemben vett nagyváros van amerikában, New York és San Francisco, és ennyi. (Én még hozzátenném Bostont talán.)

Elképesztő, ahogy itt élnek az emberek. Először is, mindenhova mindenki autóval jár, tehát nincsenek emberek az utcán. Emiatt lényegében utca sincs, sok helyen a járdával sem bajlódnak. Van azért tömegközlekedés, de a buszok szinte kizárólag a fekete és hispán lakosság használja, esetleg tolókocsis veteránok, néha én. Van egy light rail nevű villamosra emlékeztető kisvonat, erre nagyon büszkék. Mivel átmegy a Medical Centeren és az egyetemek közelében (itt van egy nagyon rövid, utcára emlékeztető dolog), ezen azért napközben vannak emberek.

De a nagyon nagy többség kocsival jár. Reggel elmennek dolgozni, aztán munka után elautóznak bevásárolni, esetleg enni valamilyen étterembe vagy gyorskajáldába. Ezek igen racionálisan egy kupacban vannak: nagy parkolók, amiket bevásárlóközpontok, evős helyek és esetleg kisebb boltok vesznek körül. Utána szépen hazavezetnek az apartman complexükbe vagy az uniformizált lakóövezetükbe TV-zni. Nyilván később árnyaltabb képet fogunk alkotni az itteni életmódról, de egyelőre nagyon ezt látni. Így elég kevés lehetősége van az embereknek találkozni, megismerkedni egymással, állítólag a legtöbben az interneten találnak párt maguknak.

Vannak persze nem műanyagnak kinéző lakórészek is, nagyon amerikai, kerítés nélküli tégla- vagy deszkaházakkal, merőleges, fás utcákkal:

De szerintem a probléma az, hogy azok a helyek, ahol az emberek laknak és azok, ahol élnek - azaz esznek, vásárolnak, szórakoznak, sportolnak - tökéletesen elkülönülnek egymástól. Hangulatos sétálótcáról, szökőkutas főtérről, kávézókról, egymás mellett sorakozó kirakatokról és kisvendéglőkről nem is álmodhatunk.

A születésnapomon először egyedül hagytuk a babákat egy bébiszitterrel és naiv módon "bementünk a városba" kikapcsolódni. Jól kinéztem a netes ajánlókból, hogy van egy csomó (mérsékelten) érdekes hely, kisebb-nagyobb park, egy több utcát bekebelező bevásárlóközpont stb. Ehhez képest majdnem tökéletesen kihalt szellemváros fogadott bennünket.

 

 

A bevásárlóközpont, nagyon nyomasztó volt kódorogni benne és a környékén.

Hajléktalanokat azért lehet látni; bal oldalon a villamosmegálló.

Persze lehet mondani, hogy miért akarunk a downtownba menni hétvégén, persze, hogy kihalt. De akkor hova menjünk? Mert OK, hogy a londoni City is kong az ürességtől hétvégén, de ha kicsit arrébb megy az ember, hihetetlen pezsgésbe csöppen. Itt nincs arrébb. Vagyis van, végtelen lakóövezetek és bevásárlós szigetek váltogatják egymást. 

Nehéz visszaadni a város hangulatát, de igyekszünk majd még több képpel átadni valahogy ezt az élményt, ami valószínűleg a legerősebb és legfurcsább mind közül.

 

Update: Tegnap megtudtam, a választ: nem a downtownba kell menni hétvégén, hanem az uptownba, ahol valóban van egy óriási bevásárlóközpont  (Galleria) és a területen sok étterem, és talán más is található.

13 komment

Címkék: város furcsaságok amerikaiak


A bejegyzés trackback címe:

https://houstory.blog.hu/api/trackback/id/tr662495244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pozsi83 2010.12.06. 10:24:02

Ez nagyon erdekes volt, jo, hogy megirtatok! Varom a kovetkezo kepeket :)

Itt Amsterdamban a fentiekkel szemben pl. nincs bevasarlokozpont! Egyaltalan! A magyarorszagi helyzethez kepest ez egy masik veglet: van egy csomo elszort kisbolt, az emberek minden nap jarnak vasarolni ezt-azt, de egyszerre sose sokat. Jo vilag ez, csak a hutok lehetnenek nagyobbak, meg a lakasok ugy altalaban...

aklubisz 2010.12.07. 19:34:29

fú ez tényleg érdekes volt, köszi hogy beszorítottátok a csemeték közé :)

M+M: marci 2010.12.08. 20:39:15

Update: Tegnap megtudtam, a választ: nem a downtownba kell menni hétvégén, hanem az uptownba, ahol valóban van egy óriási bevásárlóközpont (Galleria) és a területen sok étterem, és talán más is található.

Housi 2010.12.22. 14:01:25

Sziasztok!
Hasonlo keppen jartunk a downtowni hetvegi setankon itt Houstonban, es mi azt az infot kaptuk, hogy a nagy hoseg miatt az epuleteket a varos alatt egy legkondicionalt alagutrendszer koti ossze. Az itt elok, dolgozok nagyresze a foldalatt kozlekedik. (persze tobbnyire csak a parkolohaz es a munkahely kozott) Itt vannak ettermek, uzletek, orvosi rendelo, fodrasz stb....Meg ennek a felderitese varat magara.
"Houston, Texas - The seven-mile (11 km) Houston tunnel system is set about twenty feet below Houston's downtown street system, and is composed of a series of underground passageways which, with above-ground skywalks, link office towers to hotels, banks, corporate and government offices, restaurants, retail stores, and the Theater District. Only one building, Wells Fargo Plaza, offers direct access from the street to the Tunnel; otherwise, you must enter the Tunnel from street-level stairs, escalators, or elevators located inside a building connected to the Tunnel. "

M+M 2010.12.25. 17:06:15

@Housi: egyszer már én is olvastam erről, de még nem láttuk.
Te ki vagy? :) És mióta vagy Houstonban?

Housi 2011.01.31. 22:04:20

@M+M: 2010 augusztusban jottunk.
1 evre a csaladdal (1 gyerek, egy ferj+jomagam):-)

Zs. Orsi · http://www.globalgrover.blogspot.com 2011.02.11. 23:06:10

sziasztok,

a tinkmara altal fentartott 'kulfoldon elo magyarok' blogjainak listajaban akadtam ratok. en 7 ev New York utan egy eve koltoztem Washington DC-be. tegnap viszont megtudtam hogy ugy nez ki koltozunk Houston-ba.... sok rosszat hallottam am Houston-rol es nem tudom mi tevo legyek. menjek vagy ne? segitsegek legyszi....

bovebb info a blogomban az utolso bejegyzesben olvashato

www.globlagrover.blogspot.com

M+M: marci 2011.02.15. 21:34:26

Szia!

Nem sokat tudok segiteni, mert nincs osszehasonlitasi alapom igazan. New Yorkban mar jartam, de az nyilvan mindentol kulonbozik, Washingtonban meg nem voltam. Munkalehetosegekrol sem tudok sokat sajnos. De a megelhetesi koltsegek valoban alacsonyabbak itt, mint a keleti parton.

A klima nagyon kellemes keso osz es kora tavasz kozott (most peldaul majusi ido van), nyaron elviselhetetlen legkondi nelkul. A varos nagyon szurke es unalmas, nem nagyon lehet semmi szepet latni egy-ket folttol eltekintve. Igaz, van egy-ket jo park.

A Medical Center a vilag talan legnagyobb orvosi komplexuma, kozel van a Rice egyetemhez, a muzeumnegyedhez es a Hermann Parkhoz, ezek epp a nehany szebb resz kozul valok.

Zs. Orsi · http://www.globalgrover.blogspot.com 2011.02.17. 20:48:31

koszi az infot. ettol tartottam. most egyelore ugy nez ki megyunk. a med center-ben fogok dolgozni igy jo lenne a kozelben lakni. nezegettem a museum district-ben, montrose-ban lakasokat. melyik kornyek jo meg?

Housi 2011.02.18. 20:20:31

Szia Orsi!
Bocs, hogy igy kerdes nelkul, de hatha segitek.
Mi a Museum District-ben lakunk, szemben a Hermann parkkal egy apartman hazban kb. fel eve.
Nekunk nagyon megfelel es ingyen buszjarat is van a Med.centerbe.
www.archstoneapartments.com/Apartments/Texas/Houston/The_Amalfi_at_Hermann_Park/
A blogodat sajna nem tudtam elolvasni, mert nem vagyok regisztralva, igy nem tudom kivel erkeznel es mi is az elvaras. Mindenesetre a park es benne a szabadteri szinhaz eleg sok lehetoseget tartogat az egyebkent tenyleg nem tul erdekes Houstonban.
Igy gyerekkel es auto nelkul, azthiszem a legjobb valasztas volt ide koltozni.
Udv, Agi

Zs. Orsi · http://www.globalgrover.blogspot.com 2011.02.18. 23:01:08

szia Agi,

a blogom: www.globalgrover.blogspot.com csak ird be a keresobe, nincs levedve jelszoval.

kepzeld itt most mi is archstone-ban lakunk :-) majd este megnezem a linkedet. csak ketten mennenk a ferjemmel, + egy macsek.

Zs. Orsi · http://www.globalgrover.blogspot.com 2011.02.21. 22:11:18

meg az erdekelne hogy szerintetek mennyire van epitesz munka Houston-ban....... koszi

orsi

Zs. Orsi · http://www.globalgrover.blogspot.com 2011.03.17. 20:39:19

a heten vegre lementem Houston-ba korulnezni ... haaaaaat sajnos igazatok van :-( szornyen ronda egy 'varos'...

a ZAZA hotel-ban szalltunk meg a Museum District-ben. Bejartuk a med.center-t hisz ott lenne a munkam, aztan a realtor korbevitt minket a kulonbozo varosreszeken... leginkabb a Galleria tetszett... vagyis csak az tetszett. a Museum District is egesz jo volt. a blogomban majd beszamolok az 'elmenyeimrol' a hetvegen :
www.globalgrover.blogspot.com
süti beállítások módosítása