HTML

látogató számláló

Friss kommentok

  • Ziebi: Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ... (2013.08.18. 20:15) az amerikaiak KEDVESEK
  • M+M: molly: Szia Ditke, köszönöm a tanácsot, ha lehet és adsz egy e-mail címet, kérdeznék még pár dolgot, ha... (2011.09.21. 00:04) extrém időjárás vol. 3.
  • isolde: Ó, én is nagyon szeretem őket, Amszterdamban voltam pár éve koncerten, nagyon jók élőben (is). (2011.06.25. 19:22) The sprawl
  • Zs. Orsi: beirtam az alberletkeresest a blogomba. ha van idod nezd meg. hatha segit nektek is a jovoben... ... (2011.06.12. 19:06) Feljegyzések az Old Spanish Trail-ről
  • Hella1975: A throw-val már itt a UK-ben is találkoztam. :) (2011.04.30. 22:57) Furcsa amerikai nyelv c. rovatunk

Linkblog

2010.09.23. 05:14 M+M: marci

az amerikaiak KEDVESEK

Egy nagyon alapvető élményről fogok most írni kicsit: az itteni emberek kedvességéről, segítőkészségéről és mosolygósságáról.

Szinte közhely, hogy "bezzeg Amerikában mosolyognak az emberek az utcán", amire eddig néha azt találtuk mondani, hogy "na és, nekem nem hiányzik, hogy állandóan vihogjanak körülüttem". Ezzel szemben az a helyzet, hogy ez a dolog tényleg ... jó. Mert - az előítéleteink ellenére - ezek ritkán erőltetett, bárgyú vigyorok, a mosolynak legtöbbször iránya, célja, értelme van. Rengetegszer előfordult, hogy Molly hasa váltott ki a legkülönfélébb emberekből kedves mosolygást, vicces megjegyzést, netán eksztatikus lelkesedést. (Otthon soha senki nem mosolygott, érdeklődött vagy adta át a helyét a metrón.) Az ikrek hallatán mindenki odavan, gratulál, és nem úgy tűnik, hogy túlzottan megjátszott lenne az öröm. És igazából tényleg tök jó, ahogy a mexikói pincérnéni még utánunk szól, hogy legyen szép napunk, vagy amikor a buszsofőr magától kinyitja az ajtót két megálló között, mert rájön, hogy nagyjából hova megyek. Magyar aggyal ez nehezen érthető: hiszen nem is fizeti érte külön senki...

Ezzel összhangban az emberek sokkal többet elegyednek szóba egymással ismeretlenül, mint otthon, egy poén kedvéért, vagy azért, hogy segítsenek egymásnak. Tegnap például kissé túlméreteztük a bevásárlást, és 223 darab szatyorral vonszoltuk magunkat haza sötétedés után (még nincs kocsink ugye, ami itt kb. olyan, mintha nem lenne cipőnk). Miután egy idős fekete áruházi alkalmazott néhány hihetetlen akcentusban elmormolt jótanács kíséretében kérés nélkül segített a kezembe gyűjteni a rengeteg zacskót (!), megtettünk vagy kétszáz métert (656 feet), amikor is a piros lámpánál egy fiatal nő hirtelen ránk kiáltott a kocsijából: "Do you need a ride?". Annyira megdöbbentünk, hogy azonnal visszautasítottuk.

Egy másik alkalommal a bolti eladó hívta fel a figyelmünket, hogy ha a másik kiszerelést vesszük az ásványvízből, akkor sokkal jobban járunk. Sőt fogta, visszavitte a hűtőhöz és kicserélte! Ugyanitt történt, hogy mikor arról próbáltunk érdeklődni, hogy hogyan kell a nyilvános telefonról mobilt hívni, felajánlották a bolt telefonját, hogy használjuk azt.

Az egyik ingatlanügynök, miután megnéztük a lakást, körbeautózott velünk néhány houstoni nevezetességet, utána pedig elvitt minket a következő állomásunkhoz, azaz egy házhoz, amit a konkurencia igyekezett kiadni nekünk! A mai taxistól pedig rengeteget tanultunk használt autó vásárlásról.

Lehetne még folytatni a sort, de azt hiszem, elég egyértelmű, hogy ha néhány hét alatt ennyi pozitív tapasztalatunk van az emberekkel, az nem lehet véletlen. És igen, olykor eltúlzott, visító "Hey, how are ya doooing!!!"-ot is lehet hallani, amitől feláll a magyar szőr a magyar hátunkon, de ez igazán elviselhető a többiért cserébe.

5 komment

Címkék: emberek mindennapok ügynökök


A bejegyzés trackback címe:

https://houstory.blog.hu/api/trackback/id/tr262316949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M+M: molly 2010.09.23. 05:59:40

az persze egy érdekes kérdés, hogy vajon ebben a kedvesség-dologban mennyire különbözik észak és dél (fogalmunk sincs), de simán el tudom képzelni, hogy nagyon (ahogy pl Olaszországban is)

Anita0703 2010.09.23. 09:37:10

Azt vettem észre, hogy ez egyre rosszabb. A gyerekem, aki 15 éves kifejezetten kér, hogy ne bratyizzak, ne mosolyogjak a bevásárlásaink alkalmával. Ne mondjam este 7-kor, valami vacakért beugorva, hogy jó pihenést...
Tudom, hogy jó érzés kedvesnek lenni, még ha elsőre az is jön le a másikból, hogy jé, értem kedves, de magunkért is tesszük ezt, kicsi önzésből, hogy jófejek vagyunk ebben a kizökkent világban.
Néni a buszon, Gyuláról a Keletinél, hajnali 4 óta úton van, mint a sügér ülnek mellette és NEM válaszolnak, amikor a Karolinát keresi.

Irigyellek, jó lesz a gyerkőcöknek.

Hella1975 2010.09.23. 09:49:11

Nyugodtan írhattok majd még példákat. Jó olvasni! Jó belegondolni. :)

2010.09.25. 20:03:12

De jó! Most megerősítettél ebben. Mindig lehurrognak, hogy jól becsapnak, meg hamis a mosoly. Pedig nagyon nem!

Ziebi 2013.08.18. 20:15:44

Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ikrek, cicák, Utah :D

Na megyek olvasni :)
süti beállítások módosítása