HTML

látogató számláló

Friss kommentok

  • Ziebi: Szia, most találtam a blogra, és nagyon mosolygok, mintha mi lennénk pepitában. Nálunk: biológus, ... (2013.08.18. 20:15) az amerikaiak KEDVESEK
  • M+M: molly: Szia Ditke, köszönöm a tanácsot, ha lehet és adsz egy e-mail címet, kérdeznék még pár dolgot, ha... (2011.09.21. 00:04) extrém időjárás vol. 3.
  • isolde: Ó, én is nagyon szeretem őket, Amszterdamban voltam pár éve koncerten, nagyon jók élőben (is). (2011.06.25. 19:22) The sprawl
  • Zs. Orsi: beirtam az alberletkeresest a blogomba. ha van idod nezd meg. hatha segit nektek is a jovoben... ... (2011.06.12. 19:06) Feljegyzések az Old Spanish Trail-ről
  • Hella1975: A throw-val már itt a UK-ben is találkoztam. :) (2011.04.30. 22:57) Furcsa amerikai nyelv c. rovatunk

Linkblog

2010.09.21. 01:05 M+M: marci

cicapara

A legtöbb előzetes aggodalmunk, a koraszülés mellett, Fannihoz kötődött. Oltást kellett neki adni több mint egy hónappal az út előtt, ezerféle papírt kellett kitöltetni kétféle állatorvossal a repülés előtt egy héten (vagy három napon?) belül. Ki kellett deríteni, milyen hordozóban lehet szállítani. Ez még ma sem világos, és Chicagóban riogattak is, hogy nem jó a ketrec, de azért nem lett baj. (Az van, hogy a légitársaságok szerint az IATA által jóváhagyott hordozó kell, de az IATA vastag betűvel tudatja a honlapján, hogy ők nem hagynak jóvá egyetlen konkrét hordozót sem, csak általános elveket rögzítenek.)

Az amerikai légitársaságot (United, Chicago-Houston) rengetegszer felhívtuk, ők az ún. heat restriction-nel riogattak: ha bárhol az út során 29 Celsius fok felett van a hőmérséklet (előreláthatóan), akkor nem viszik el a cicát. Na most a LOT-nál (lengyel légitársaság, Bp-Varsó-Chicago) soha nem is hallottak a call centeresek ilyesmiről, ami azért érdekes, mert kb. minden légitársaság oldalán olvasható ilyen. A naiv unitedesek szerint Ferihegyen meg fogják nézni az előrejelzést, és nem fogják felvenni a macsekot, ha túl magas hőmérsékletet látnak. Én ezt nehezen tudtam elképzelni, és igazam is lett: Budapesten egy darab papírt vagy útlevelet - merthogy az is van ám neki - nem kért senki tőlünk, heat restriction-ről nem is beszélve. Most már tudjuk, hogy a chicagói átszállásnál nem, de Houstonban (este 11 után!) átléptük a megengedett határt. És ahogyan Molly írta, bár karanténtól rettegtünk, a chicagói belépésnél is nagyjából 3 másodpercet foglalkoztak vele, egy nő bepillantott a hordozóba és már nyomta is a pecsétet.

Persze ezen kívül is izgultunk: mi van, ha elkeverik, nem rakják át Varsóban, vagy ha szörnyethal ijedtében az iszonyú zajban? Miután Chicagóban leszállta a gép, szerencsére kiszúrtam, hogy épp az ablakunk alatt pakolják a csomagokat, és igen!, a cica ketrece is ott volt. Azt is láttuk, hogy mozog benne valaki, ekkor nyugodtunk meg igazán. Nemsoká találkoztunk vele, és ki is kellett venni a hordozóból; ezen Molly legott kiborult, hogy karmolni fog, el fog rohanni Chicago downtownig, de persze semmi efféle nem történt.

Mikor beszálltunk a harmadik repülőbe, az ablakból figyeltük, ahogy már minden csomagot rég bepakoltak, csak Fanni kennelje árválkodik a sötétben a futószalag mellett, de a felszállás előtt nem sokkal ő is beszállt és Houstonban végleg megkaparinthattuk.

 

24 komment

Címkék: repülés fanni izgalom gyötrelem


A bejegyzés trackback címe:

https://houstory.blog.hu/api/trackback/id/tr102311556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hella1975 2010.09.21. 20:45:35

Sziasztok,

Tinkmara KEM blogjáról csöppentem az oldalatokra. Tetszik a stílusotok és kíváncsian várom a folytatást.

Nem ismerem az amcsi vízumokat. A J1, J2 mit fed?

A hasban levő babák jól viselték az utat?

A cica lelkileg átvészelte az utazást? Ha több állatod van, akkor utazhatnak egy szállítódobozban? Vagy mindenképp külön kell szállítani?

Bocs, ha hülyeségeket kérdezek. Ha nem tudjátok a választ, vagy nem szeretnétek ilyesmikre válaszolni, akkor hagyjátok figyelmen kívül.

Nem okoskodásnak szánom! Egy ismerősötök (annak tűnt a komment alapján) reklamálta, hogy be kell jelentkezni kommenteléshez. Blogspoton nem kell. :))))))

aklubisz 2010.09.21. 22:18:21

fanni fanni dejó hogy túl van rajta, nagyon szurkoltam neki. (is természeretesn)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.09.21. 22:20:40

Sziasztok!
Szintén Tinkmara felől érkeztem:) Nem tudom hogy viseltétel a cica nélkül az utat, én beleőrültem volna. Ezért is fogok inkább közel egynapig senyvedni jövő héten, mert a két cicát kartávolságban szeretném tudni Londonig :)
Osztán az állatorvosokról is halljunk ám, és hogy a Cila hogy bírja a texasi levegőt :)
Amúgy arrafelé van az egyik kedvenc amcsi "tájszólásom", szinte művészet, ahogy hanglejtenek :)

M+M: molly 2010.09.21. 22:30:53

@Hella1975:
J1-es vízum: "A J-1-es program magába foglalja a posztgraduális képzésben résztvevő diákokat; azokat az orvosi diplomát szerzett hallgatókat akik orvosi tanulmányokat szeretnének folytatni ill. szakmai gyakorlat céljából utaznának az USA-ba; ösztöndíjas kutatókat és bizonyos egyéb szakmai gyakorlatra utazókat. Ezenkívül, számos cserelátogató program áll a fiatalok rendelkezésére, mint például nyári munkavállalást elősegítő programok, gyakornoki állások egyetemisták részére és au-pair programok."

J2-es vízum: "A házastárs és bármely, 21 évesnél fiatalabb, nem házas gyermek folyamodhat családtagi vízumért (J-2 vízum), hogy elkísérje, vagy később csatlakozzon a programban résztvevőhöz, amennyiben megfelel az erre a vízumkategóriára vonatkozó feltételeknek. A J-2 vízumért folyamodó családtagoknak be kell mutatniuk a házassági, illetve a születési anyakönyvi kivonatukat, mely igazolja a családi kapcsolatot."

a babák köszönik jól vannak, nagyok, szépek, egészségesek, sőt, okosak is...csak a mamájuk pusztult bele majdnem az útba:)

a cica hamar kiheverte a megpróbáltatásokat, úgy látom, neki igazából csak az a fontos, hogy velünk lehessen.

jó kérdés, hogy több állatot egybe vagy külön kell-e szállítani, én csak tippelek, hogy külön, mivel általában súlyhatára van a hordozónak és a benne lévő állatkának is, illetve egy gépre csak meghatározott számú állat (2-3) kerülhet, de most pont beugrott, hogy olvastam olyat, hogy valahová egy ketrecben vittek kutyákat...elképzelhető, hogy erre szakosodott állatszállítók simán visznek együtt állatokat, ezt meg kell kérdezni tőlük, a légitársaságtól, illetve talán fórumokon. sajnos a net ilyen információk tekintetében nagyon ellentmondásos, sőt, nemcsak a net, hiszen a légitársaságok is össze-vissza beszéltek a macskával kapcsolatban.

a blogspotot jól ismerjük, igen:)

M+M: molly 2010.09.21. 22:33:17

@aklubisz: fanni köszöni a drukkot:).
én is örülök, hogy jól van, nagyon aggódtunk érte, de úgy tűnik, csak átmeneti volt a téboly Chicagóban.

M+M: molly 2010.09.21. 22:41:47

@Ypszi: hát, muszáj volt cica nélkül utazni, hat óránál hosszabb utakra csak Swiss Air-nél mehetsz állattal (nem, valószínűleg más légitársaságokkal is, én őket találtam anno), de annyira drága, hogy nem árt, ha előtte eladod a lakásodat mondjuk:)...meg amúgy is, fanni túl magas: nem fér az ülés alá, az meg követelmény (a Swiss Air-nél talán nem...)

ez egy szobamacska egyébként, szóval főleg a légkondi lehet számára újdonság itt...az állatorvosokról mindenképp írok/írunk majd, én is kíváncsi vagyok rájuk.

a texasi meg...hát, azt hiszem azt inkább vidéken beszélik (persze alapvetően fogalmam sincs, majd olvasgatok még a nyelv alakulásáról), a városokban kevésbé, az ingatlanügynökünk (ilyenünk is van, hehe) pl itt született, de nagyon szép amerikai angolt beszél. persze a feketék azért tudnak megdöbbentő hangokat és hanglejtést produkálni.

Hella1975 2010.09.21. 22:43:51

Köszönöm a válaszokat!

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.09.21. 23:48:44

@M+M: molly: az uticél is számit utazásnál, mert pl malévval is lehet vinni fedélzeten 2 kisállatot, de UK-ba sajna mindenféleképpen csak cargoként utazhatnának, az meg nálam nem opció. Igazából azt hiszem, én nem is a dögöket félteném, hanem magam, még majd a hajón sem fogom elhagyni a kisbuszt, hogy ne kelljen messze lennem tőlük 1,5 órán át. Beteges :)

Aszittem mindenki olyan "szépen" (nekem szép:) beszél arrafelé, de akkor ezekszerint nem, viszont vmi rancson a bajuszos nagykalapos gazda tutira :) Nekem a szivemet melengeti, mikor egy-egy sorozatban feltűnik egy-két ilyen hanglejtésű emberke, nem tudom miért, nagyon tetszik:)

Csak azért nem irigykedem, mert a brit akcentust is imádom, és abból hamarosan lesz bőven részem :)

M+M: molly 2010.09.22. 00:33:49

@Ypszi: fel lehet vinni, de csak akkor, ha tényleg kicsik azok az állatok és be tudod őket nyomni az ülés alá úgy, hogy kényelmesen elférjenek. a mi macskánk ennél jóval magasabb:)

a cargo elméletileg nekem sem opció,de inkább cargo, minthogy ne jöhessen velünk. én is imádom a macskát és sajnos muszáj volt így megoldani.

szép a texasi? hááát...nekem a glasgow-i skót (ami kínainak hangzik:D) sokkal jobban tetszik

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.09.22. 07:51:44

@M+M: molly: mármint a cica magas, vagy csak a doboza? Vagy csak az ülés alacsony?:)

Nekem sem opció a cicák nélküli utazás, elvégre nem azért fogadtam be őket, hogy aztán lepasszoljam, épp ezért, ha valahogy lehetőségem lenne a nagy vizen túl élni, valszeg egy életre eladósodnék, hogy hajóval mehessek, vagy valahogy úgy, hogy ne kelljen messze lennem tőlük.
Persze jól hülyének vagyok nézve, hogy a cicák miatt verem magam pluszköltségbe, meg miattuk várok még fél évet, ami miatt még jobban eladósodom, de mindenkinek megvan a maga bogara, én meg ilyen hülye vagyok, hogy ragaszkodom a kiccsaládhoz:)))

Na glasgow-i skótot szerintem még nem hallottam, de ezt hamarosan orvosolni tudom majd, nem lesz messze :)

Hella1975 2010.09.22. 08:36:25

@Ypszi, Angliában először ugye karanténba megy a cica/kutya először? Régen mintha így lett volna.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.09.22. 09:46:28

@Hella1975: nem, nincs karantén, helyette az van, hogy itthon elvégeznek egy úgynevezett titertesztet (a veszettséget nézik), és ha okés, akkor a teszttől számított 6 hónap múlva lehet menni hozzájuk cicával, kutyával.
Ezért húzódott el nekem is ennyire a kimenetel.

Hella1975 2010.09.22. 10:48:52

Húúúúú, ennek nagyon örülök!! Ez nagyon barátságos megoldás.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.09.22. 11:16:11

@Hella1975: fenetudja, én jobban örültem volna most a karanténnak, mert akkor év elején el tudtam volna már indulni, és nem halmozok fel még több adósságot addig..
Ja, és állatonként úgy 40ezer az egész ceremónia, chip, útlevél, oltás, teszt. Persze gondolom dokitól is függ, nekem ennyibe fájt.

Hella1975 2010.09.22. 11:39:14

@Ypszi: igazad van, minden nézőpont kérdése. De ha csak az állat szemszögét nézzük, nagyon sok állatot megvisel, hogy nagyobb távoknál sok-sok időt utazik egy sötét, hideg csomagtérben, senki nincs ott, akit szeret, szegény fél és az út végén sem a gazdi várja, hanem egy karantén 2-4 hétre. Sokan ettől félve nem viszik magukkal az állatkát, akárhogy szeretik.

De asszem Te szereted, hisz inkább plusz adósságot vállalsz be, csak Veled mehessen.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.09.22. 13:46:59

@Hella1975: a karantén az fél év volt, de nem tudom hogy birnám, ha az lenne még.. igaz, lehet látogatni, de fél évig nem lenne kézközelben, szóval nagyon durva fél év lett volna..

Hát igen, kisbusszal 24 órás út nem lesz egyszerű, de pöpec kis nyúlketrecet kaptak, szép tágasat, nem kell egy kis ládában nyomorogniuk, és már meg is szokták, be van rendezve, míg a macskahordozó az egy mumus, attól nagyon félnek :)

Nagyobb utat, mondjuk a Nagy Vizen Túlra nem mernék bevállalni, inkább nem mennék, ha őket nem tudnám úgy vinni, hogy velük lehessek. De egyelőre ez a veszély nem fenyeget :)

Panka79 2010.11.10. 19:47:02

Sziasztok!

Most talaltam ra a blogotokra es mivel nemsokara Denverbe koltozunk a ferjemmel cicastul, szeretnem megkerdezni hogy ti milyen szallitoboxban utaztattatok a cicatokat (marka, meret hol vettetek). Nagyon orulnek ha tudnatok segiteni, bar latom azota megszulettek a babak szoval gondolom sok a tennivalo...:)

Hella1975 2010.11.11. 08:08:30

Panka79: ha erre a denveri reptérre érkeztek, amiről Tinkmara ír, lécci írd meg, hogy Te milyennek látod a valóságban. Tényleg ilyen érdekes képek és szobrok vannak? Amúgy meg most már Titeket is irigyellek. Itt olvashatod Tinkmara bejegyzését a reptérről: tinkmara.freeblog.hu/archives/2010/09/14/Urban_Legends_2_-_Denver_Airport/

Neked van blogod?

M+M 2010.11.11. 23:03:28

@Panka79: Ahogy próbáltuk érzékeltetni, elég nagy káoszt tapasztaltunk az állatszállítás minden vonatkozásában: hordozó, hőségkorlátozás stb.

Mi elmentünk egy céghez a ferihegyi reptér közelébe, akik állatszállítással foglalkoznak, tőlünk vettünk egy elég nagy hordozót, amiben nagyon kényelmesen mozoghatott Fanni. Azt mondták, ők mindig ezt használják. Ehhez képest a chicagói átszállásnál belekötöttek, hogy béna műanyag csapok tartják össze és nem fémek, de azért átvették. Houstonban láttuk, hogy extra műanyag rögzítőszalagokat és szigszalagokat raktak rá, hogy megerősítsék.

Szóval nem vagyok ma se sokkal okosabb, szerintem azért mindenképpen olvassátok el a légitársaság weboldalán, amiket írnak a ketrecről, mert ahhoz tartják magukat elvileg. A call centeresektől szerintem ne várj sokat :).

És ha IATA által jóváhagyott ketrecet követelnek, érdemes megnézni az IATA weboldalát, ahol kiemelik, hogy ők nem hagynak jóvá ketreceket :).

Honnan hová repültök? Milyen hosszú lesz az út? Gondolom, nem az utastérben viszitek. Az állatnak fel kell tudni állni a hordozóban, és be kell férnie az ülés alá (30cm), szóval szerintem csivavát lehet max ott vinni. Kivéve mondjuk a SwissAirt, de hát az hihetetlen drága.

Biztos minden rendben lesz, majd szurkolunk! :)

Panka79 2010.11.12. 22:37:59

@Hella1975: Igazabol voltam mar a denveri repteren de nem emlekszem hogy barmi kulonos feltunt volna. A kepek se remlenek, de ha legkozelebb megyek jobban szetnezek majd:)

Panka79 2010.11.12. 22:44:46

@M+M: Budapestrol Denverbe repulunk, vsz. frankfurti atszallassal de jegyunk meg nincs, ahhoz elobb dobozt kene talalni. Vegigolvastuk az osszes legitarsasag- es IATA utmutatot de az en legnagyobb problemam hogy elvileg nem szabad hogy kiferjen a cica mancsa a racson, ehhez kepest az osszes szallitobox racson amit eddig lattam neten vagy boltban, siman kifer a tappancsa. Nalatok ez nem volt problema? Utasterben nem vihetjuk, ahhoz tul magas allva. Esetleg meg tudnatok mondani a ceg nevet akitol a doboz vettetek es a doboz meretet?

M+M 2010.11.13. 02:50:22

@Panka79: miért kéne doboz a jegyhez?

Nekünk annyi volt, hogy helyet kellett foglalni a cicának is, mert nem lehetnek egy gépen egynél vagy kettőnél többen, szóval volt foglalási kódja neki is és a reptéren az induláskor kellett fizetni érte.

A sokadik call-centeres híváskor derült ki, hogy elvileg előre kell nekik a cica chipjének a sorszáma is, amit bediktáltunk, bár szerintem soha senki nem nézte meg.

Igen, a rácsméret minket is aggasztott, mi egy ilyet szereztünk:

www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=2753758

A miénk kb. 60x40x40 centis ("junior"). Lemértem, 1inchx1inch a legnagyobb lyuk mérete, néhány légitársaságnál épp ez a követelmény. Ezen nem fér át a Fanni mancsa egyébként. Viszont a rácson kívül műanyag minden része.

Mi a dobozt az airmax cargo-tól vettük, könnyű megtalálni őket a neten. Még iratmegsemmisítőből származó papírcsíkokat is kaptunk tőlük :), ami állítólag a legjobb "alom" ilyen utakon.

Ja, és persze az állatorvosi dolgokkal is elég nagy kavarás van, azt is mindenki máshogy tudja, hogy milyen papírt és kinek kell kitölteni és kinek mennyi időn belül kell megvizsgálni az állatot. Szükség lesz egy hatósági állatorvosra, és elvileg tájékozódni kell az adott államnál, hogy milyen követelmények vannak.

Arra vigyázzatok, hogy nekünk 1 hónapnál régebbi veszettség elleni oltás kellett, azaz ha egy hónapon belül repültök, és véletlenül nincs meg az oltása, akkor probléma lehet.

Panka79 2010.11.13. 10:05:11

@M+M: Irtam is gyorsan az airmax cargonak, remelem valaszolnak. Oltast mar kapott a cica es csak januarban utazunk, elotte meg utana kell neznem ennek a hatosagi allatorvosi igazolasnak. A dobozt meg azert kene tudnunk hogy milyen mielott jegyet foglalunk, mert nekunk a lufthansanal azt mondtak hogy amikor foglaljuk a jegyet be kell diktalni a doboz meretet es sulyat cicastul.Nagyon koszi a segitseget!
süti beállítások módosítása